Banka krvi iz pupkovine: Uvod u matične stanice krvi iz pupkovine

Pronalaženje izvora primitivnih matičnih stanica.

Postoje novinski izvještaji o pozitivnom utjecaju istraživanja matičnih stanica krvi iz pupkovine na mogući lijek za niz bolesti opasnih po život. Ali s toliko različitih izvješća o tome ili čak frakcija nemoguće je pratiti sve njegove korisne činjenice. Matične stanice pokazuju visoku razinu plastičnosti što znači da se mogu generirati i regenerirati u mnogim različitim tipovima stanica, pa čak i organima u našem tijelu. Potencijalno, ako se mogu ukloniti od donora i transfundirati pacijentu, tada bi se u budućnosti matične stanice mogle koristiti za liječenje gotovo svake bolesti.

Matične stanice su češće kod beba ili čak u embrija, iako je otkriveno da postoje matične stanice odraslih. Do danas se uglavnom nalaze u mozgu, ali su slobodno raspršene među milijunima drugih stanica, što njihovu ekstrakciju čini nevjerojatno teškim.

S druge strane, matične stanice krvi iz pupkovine se vrlo lako uklanjaju. Budući da je proces završen nakon što se beba rodi i pupkovina se presiječe i stegne, nema utjecaja na bebu, roditelja ili sam porod.

Kako matične stanice postaju T stanice.

T stanice su stanice koje su odgovorne za borbu protiv infekcije u djece i nastaju kada matične stanice prolaze kroz timusnu žlijezdu. Ako pacijent nema dovoljan broj učinkovitih matičnih stanica u krvi onda neće moći proizvoditi T stanice. I nakon toga, mnogo je veća vjerojatnost da će pretrpjeti ozbiljne infekcije. To zauzvrat znači da se matične stanice iz krvi pupkovine mogu koristiti za ponovno stvaranje T stanica, kao i drugih vitalnih stanica u tijelu vaše bebe. Matične stanice će tada stvoriti vojsku T stanica za borbu protiv infekcije i ostaviti tijelo da funkcionira normalno. Kao i kod transfuzije krvi, za uspjeh operacije neophodno je da transfuzirane matične stanice budu iste vrste kao i krv pacijenta. Korištenje matičnih stanica krvi iz pupkovine koje pripadaju samom pacijentu jamči da će to biti slučaj.

Testiranje matičnih stanica.

Matrica matičnih stanica pupkovine naziva se Whartonovo mlijeko i bogata je primitivnim matičnim stanicama. Ove stanice su one koje tek trebaju napredovati, transformirati ili proizvesti druge stanice. Primitivne matične stanice su najučinkovitija vrsta matičnih stanica koje se mogu koristiti u transfuziji kod svakog pacijenta.

Mnogi testovi na životinjama obično su provedeni kako bi se dokazala održivost korištenja matičnih stanica uzetih iz krvi iz pupkovine novorođenčadi, a među najistaknutijim od tih testova, prema online časopisu Stem Cells, bili su testovi provedeni na svinjama. Dvije arterije i vene pronađene su u ljudskoj krvnoj vrpci, slično pupčanoj vrpci svinje, a testovi su pokazali pozitivne rezultate u smislu skladištenja krvi i potencije. Časopis “matične stanice” sadrži puno podataka vezanih uz matične stanice i članaka o raznim srodnim temama.

Trenutačno su leukemija i anemija dvije najčešće bolesti koje se liječe transfuzijama matičnih stanica, iako su istraživanja matičnih stanica porasla i rezultirala bolestima kao što su Parkinsonova bolest, multipla skleroza i mnogi različiti oblici raka također pokazuju pozitivne rezultate.

Objavljeno dana