Kako spriječiti koronarnu bolest srca i srčani udar

Koronarna bolest srca i srčani udari poput srčanog udara mogu se uvelike spriječiti mjerama načina života.

IZRAVNI UZROCI BOLESTI SRCA

Izravni uzroci koronarne bolesti srca i srčanog udara su čimbenici poput ovih:

– Sužavanje krvnih žila u srcu i ostatku tijela arteriosklerozom.

– Visok kolesterol u krvi.

– Visoki krvni tlak.

– Preteško.

– Dijabetes.

– Visoke razine aminokiseline homocisteina u krvi.

– Visok sadržaj lipoproteina niske gustoće (LDL) i nizak sadržaj lipoproteina visoke gustoće (HDL) u krvi. Lipoprotein je kombinacija proteina i masti povezanih zajedno.

– Upala u krvožilnom sustavu.

– Visoke godine.

– Nasljedne predispozicije za visoki kolesterol i bolesti srca.

– Muškarci nešto češće obolijevaju od srčanih bolesti nego žene.

Ovi čimbenici su međusobno povezani na komplicirane načine i uzrokuju ili pojačavaju jedan drugog. Na primjer, arterioskleroza će uzrokovati viši krvni tlak, a visoki krvni tlak još više arterioskleroze. Mnogi od ovih čimbenika u konačnici su uzrokovani ili pogoršani ovim čimbenicima načina života:

– Prekomjerna konzumacija masti, kolesterola i šećera.

– Konzumiranje pogrešnih vrsta masti.

-Nedostatak vlakana, vitamina, minerala i drugih nedostataka u prehrani.

-Stres na poslu i u svakodnevnom životu.

-Pušenje.

-Nedostatak vježbe.

Prilagodba načina života stoga će biti glavna metoda prevencije zatajenja srca.

OPĆI SAVJETI O PREHRANI

Prehrana usmjerena na prevenciju bolesti srca općenito je ista kao i dijeta za prevenciju raka i drugih bolesti. Evo općih savjeta o prehrani

– Izbjegavajte ili smanjite količinu hrane koja je industrijski obrađena, umjetno napravljena ili jako pržena.

– Ribu jedite barem svaki drugi dan. Također jedite plodove mora i foule.

– Nemojte jesti puno crvenog mesa.

– Jedite 5 voća ili povrća svaki dan. Svaki komad trebao bi biti veličine jabuke ili mrkve. Trebaju biti sirove ili pažljivo prokuhane kako se hranjive tvari ne bi isprale.

– Jedite cjeloviti kukuruzni kruh, žitarice punog kukuruza, grašak, grah i krumpir.

– Jedite samo umjerenu količinu masti.

– Jedite hranu bogatu kolesterolom kao što su jaja, mrijest ili jetra u samo umjerenim količinama.

– U idealnom slučaju, većina masti koju jedete treba biti mononezasićena. Također trebate malo omega-3 i omega-6 polinezasićenih masti, ali ne previše omega-6. Konzumacija zasićenih masti treba biti umjerena.

– Da bi se postigla pravilna ravnoteža masnoća, veliki dio opskrbe masti trebao bi dolaziti iz mješavine izvora kao što su maslina, maslinovo ulje, repičino ulje, orašasti plodovi, orašasti plodovi, suncokretovo, suncokretovo ulje, laneno ulje (laneno ulje), riba i riblje ulje .

– U prehrani koristite samo umjerenu količinu sojinog i kukuruznog ulja. Samo korištenje ovih vrsta ulja dat će vam previše polinezasićenih omega-6 masti.

– Koristite samo vrlo umjerenu količinu izvora masti kao što su maslac, kokosovo ulje i palmino ulje. Velika potrošnja ovih izvora masti daje vam previše zasićenih masti.

– Potpuno izbjegavajte masti koje su kemijski modificirane, dajući takozvane trans masti. Ova vrsta masti često se nalazi u margarinu, kolačićima, grickalicama, brzoj hrani i drugoj unaprijed pripremljenoj hrani.

– Konzumirajte samo vrlo umjerenu količinu šećera, rafiniranog brašna ili rafiniranih žitarica.

– Konzumirajte samo umjerenu količinu sedativa i stimulansa kao što su alkohol i kofein.

– Koristite samo umjerenu količinu soli u hrani. Ali u vrućem vremenu i teškom fizičkom radu, trebat će vam više soli.

DODATAK PREHRANI KOJI POMAŽE U SPREČAVANJU BOLESTI SRCA

Dokazi sugeriraju da će biti od pomoći uzimati neke prirodne dodatke za prevenciju srčanih bolesti i pomoći u ublažavanju već ozbiljnih srčanih problema. Ovi dodaci su:

– Omega-3 masne kiseline dobivene iz ribe i drugih morskih izvora, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) i alfa-linolenska kiselina. 1 gram svake od ovih tvari dnevno može se uzeti kao dodatak. Veće količine treba uzimati samo pod liječničkim nadzorom, jer veće količine ovih tvari mogu uzrokovati sklonost krvarenju i potiskivanje imunološkog sustava.

– Smatra se da suplementacija vitaminom C pomaže u prevenciji srčanih bolesti, ali nedavna otkrića dovode u sumnju to.

– Čini se da vitamin B6 (piridoksin), folna kiselina/folat, vitamin b12 i riboflavin sprječavaju nakupljanje homocisteina u krvi i na taj način pomažu u prevenciji srčanih bolesti, prema istraživačkim projektima.

RIJEŠITE SE PRETEŽNE TEŽINE

Mjere načina života navedene u ovom članku također će vam pomoći da smršate. Ako ove mjere nisu dovoljne, trebali biste razmisliti o uključivanju u specifičniji program mršavljenja. Trebali biste odabrati program koji ima filozofiju umjerenog sadržaja masti. Neki programi mršavljenja imaju filozofiju konzumiranja više masti i unosa manje ugljikohidrata, a vjerojatno nisu najbolji za smanjenje šanse za dobivanje srčanih bolesti.

VJEŽBA

Trebali biste vježbati barem pola sata barem svaki drugi dan. Kondicijski trening kao što je snažno hodanje, trčanje, vožnja bicikla ili plivanje najbolji je za smanjenje vjerojatnosti srčanog udara. Vježbe za izgradnju mišića također su od vrijednosti, posebno vježbe za izgradnju mišića nogu

PRESTANITE PUŠITI

Ako pušite, prestanak ili smanjenje ove navike radikalno će smanjiti vaše šanse za dobivanje srčanih problema.

KONTROLA DIJABETESA

Ako imate dijabetes tipa 1, dobra kontrola bolesti uz pomoć inzulinskih lijekova i prilagodbi prehrane pomoći će spriječiti bolesti srca.

Mnogi ljudi su stariji od 50 godina, a sve veći broj mladih boluje od dijabetesa tipa 2 zbog lošeg načina života. Ova bolest ne mora nužno imati dramatične simptome, ali bolest povećava šanse za dobivanje ozbiljnih srčanih problema, a mnogi imaju bolest i nisu je svjesni. Ova se bolest može spriječiti istim gore opisanim mjerama načina života. Ako već imate bolest, potrebna je rigoroznija kontrola unosa ugljikohidrata. A ponekad se moraju koristiti lijekovi. Osobe starije od 50 godina i mladi koji se ne osjećaju dobro trebali bi saznati boluju li od ovog stanja.

UZIMANJE ASPIRINA

Niske doze acetilsalicilne kiseline ili aspirina sprječavaju bolesti srca kod osoba s visokim rizikom od srčanih bolesti. Međutim, ovaj lijek povećava rizik od krvarenja i ne smije se koristiti bez stalnog liječničkog nadzora. Za osobe s niskim rizikom od srčanih bolesti, opasnosti od aspirina bit će veće od koristi.

Objavljeno dana