Kontrola visokog krvnog tlaka

Kontrola krvnog tlaka je najlakša stvar, pod uvjetom da znate osnove. To ima puno veze s vašim navikama u ishrani i piću.

Pogledaj u ogledalo. Nemoj samo vidjeti svoje lice. Pogledaj cijelu svoju figuru. U tome je vaša budućnost. Što mislite, koliko dugo vaše tijelo može prihvatiti sve što unesete, bez primjene misli, samo zato što se to sviđa vašim okusnim pupoljcima? Jeste li znali da je veća vjerojatnost da će ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom dobiti moždani udar? Provjeravate li svoju težinu u redovitim intervalima?

Kada ste vidjeli da vaga označava povećanje težine od 16 funti u razdoblju od dva mjeseca, zašto ste je jednostavno zanemarili? Trebao si biti šokiran akcijom. Najmanje što možete učiniti je saznati kolika je vaša težina sada i kolika bi vaša težina trebala biti!

Morate paziti što jedete jer je to izravno i proporcionalno povezano s vašim krvnim tlakom. Slažem se da ‘treba biti vjeran soli’, ali to za tebe ne vrijedi. Morate drastično smanjiti unos soli, prije nego vam liječnik kaže – nema više soli! Izbjegavajte slanu i prženu hranu. Usvojite prehranu s malo zasićenih masti.

Dva dobro poznata domaća lijeka za kontrolu visokog krvnog tlaka su mlaćenica i limun. Redovito uzimajte mlijeko s maslacem. Dobar je i kod niskog i visokog krvnog tlaka. Limunova kora jednako je učinkovita i kod visokog krvnog tlaka. Nasjeckanu limunovu koricu možete dodati u juhe i variva ili posipati salate.

I recite mi, jeste li prestali piti ili još razmišljate o odluci? Ako ste već donijeli tu odluku, dopustite mi da vam čestitam. Ali ako mislite da ne možete sve odjednom, smanjite unos alkohola. Samo pijte pizzu dnevno. Ako ste već pod budnim okom svog obiteljskog liječnika, molimo Vas da iskreno slijedite njegove upute. Neka nema odmora za lijekove i molimo vas da unaprijed imate dovoljno zaliha. Ako vas je liječnik pozvao na pregled ove nedjelje, svakako dođite ovu nedjelju, a ne sljedeći ponedjeljak.

Također, liječnik vam je zasigurno dao neke naznake o rasporedu vježbanja koji vam je potreban, kao što je jutarnja šetnja, lagane vježbe istezanja ili lagani aerobik. Strogo se pridržavajte rasporeda. Vaš liječnik svakodnevno liječi stotine pacijenata poput vas. On ima više praktičnih mudrosti o visokom krvnom tlaku od vas. Poslušajte njegove savjete i razumite njegove tretmane.

Potrebno je redovito praćenje krvnog tlaka. Morate imati takav aranžman u svom domu. Tablice vaših redovitih pregleda pomoći će vašem liječniku u liječenju. Neka svi članovi vaše obitelji, supruga i djeca idu s vama na pregled, čak i ako nemaju ovu bolest.

Ako poduzmete osnovne mjere opreza kao što su kontrola prehrane i pravilna tjelovježba – ostavite po strani sve izmišljene brige i živite normalnim, opuštenim životom!

Liječenje s niskim krvnim tlakom

Nizak krvni tlak nastaje kada dotok krvi u mozak i druge vitalne organe padne zbog niskog krvnog tlaka. Neki uobičajeni uzroci niskog krvnog tlaka su dehidracija, teški obroci, teška infekcija, srčani udar, zatajenje srca ili trudnoća. Primijetit ćete neke uobičajene znakove i simptome kao što su vrtoglavica, nedostatak koncentracije, mučnina, zamagljen vid i još mnogo toga.

Kućni lijekovi za nizak krvni tlak

Pijte što više vode. Dehidracija smanjuje volumen krvi uzrokujući pad krvnog tlaka. Pijte jednu čašu vode na sat; ovo bi pomoglo da vaše tijelo ostane hidratizirano.

Neka vam koljena budu savijena jer to pomaže vraćanju tlaka u normalu.

Kako se zagrijavate prije vježbanja, vrlo je važno da se nakon vježbanja ohladite. Zaustavljanje usred rutine vježbanja može smanjiti vaš krvni tlak, stoga ga izbjegavajte.

Pijenje alkohola ne pomaže kod niskog krvnog tlaka. Pijte zdrave sokove ili bilo koje bezalkoholno piće koje može učiniti vaš život zdravijim i puno manje kompliciranim.

Sol je dobra za nizak krvni tlak. Možete povećati unos soli, ali to povećanje soli može varirati od osobe do osobe.

Držite glavu podignutu dok spavate jer vam to može pomoći da se prilagodite uspravnom položaju.

Vodite računa o svom zdravlju i radite vježbe istezanja koje će vam pomoći u održavanju razine krvnog tlaka. Možete stisnuti šake i pumpati trbuh nekoliko puta kako biste riješili ovaj problem.

Veći obrok uzrokuje jurnjavu krvi u probavni trakt, što dovodi do nedovoljne opskrbe drugim organima krvlju. Naglasak na manjim obrocima jer bi to pomoglo osigurati pravilan protok krvi kroz tijelo.

Prošećite nakon jela. To pomaže vratiti razinu krvnog tlaka u normalu.

Ginseng je kineski korijen, iako su njegove prednosti još uvijek nejasne, kaže se da pomaže u poboljšanju niskog krvnog tlaka.

Preko noći namočite 10 malih grožđica u posudi s vodom. Prožvačite svaku grožđicu najmanje 30 puta prije gutanja. Nastavite to raditi mjesec dana.

5 komada badema namočite u vodu i ostavite preko noći. Samljeti ih da dobiju glatku pastu i umiješati u čašu mlijeka. Skuhajte pastu od badema i mlijeka. Pijte toplo.

Upozorenje: Čitatelj ovog članka trebao bi poduzeti sve mjere opreza dok slijedi upute za kućne lijekove u ovom članku. Izbjegavajte korištenje bilo kojeg od ovih proizvoda ako ste alergični na njega. Odgovornost je na čitatelju, a ne na stranici ili piscu.

Upoznajte fizičke simptome visokog krvnog tlaka

Hipertenzija ponekad može zbuniti i pacijenta i liječnika iz nekoliko razloga. Prvo, fizički simptomi visokog krvnog tlaka mogu se uvelike razlikovati. I drugo, dijeli mnoge simptome s drugim bolestima ili stanjima.

Stoga je u liječenju bilo koje bolesti nužan temeljit pregled bolesnika, uključujući provjeru krvnog tlaka.

Vrlo je uobičajeno da pacijenti posjećuju liječnika zbog bolesti samo kako bi im rekli da je njihov pravi problem visoki krvni tlak.

Nedijagnosticirana hipertenzija može utjecati na sve glavne organe u tijelu, uključujući srce, bubrege i jetru. Također je sposoban utjecati na vid i uzrokovati moždane udare.

Fizički simptomi visokog krvnog tlaka mogu uključivati vrtoglavicu, glavobolje, zamagljen vid, drhtanje, konvulzije i poteškoće pri hodanju ili naprezanju, te kliničku depresiju, između ostalog.

Poteškoće čak i uz manji fizički napor i neobičan umor mogu biti znakovi oštećenja srca zbog visokog krvnog tlaka. Prekomjerno znojenje i nedostatak zraka također mogu signalizirati ovo stanje. Ovo je ozbiljna situacija i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Oštećenje bubrega može uzrokovati simptome kao što su povećana učestalost mokrenja ili bol tijekom mokrenja. Koža može izgledati dosadno zbog dehidracije i gubitka elektrolita.

Visok krvni tlak može utjecati na vid uzrokujući lezije u području oko. Ako se ne liječi, može uzrokovati gubitak vida.

Problem je u tome što mnogi od ovih simptoma mogu uzrokovati da liječnik posumnja na druge bolesti. Ponekad visoki krvni tlak također može biti simptom drugog temeljnog problema. Možda će biti potrebno opsežno testiranje kako bi se usredotočili na pravi problem.

U slučajevima kada je hipertenzija prouzročila oštećenje glavnih organa, može se propustiti pravi temeljni problem (visok krvni tlak). Kako bi se izbjegla pogrešna dijagnoza, rutinski se provode provjere krvnog tlaka za širok raspon bolesti.

Neki od simptoma hipertenzije slični su simptomima dijabetesa. Neki su čak slični onima koji su jako pijani!

Zapravo, bilo je slučajeva da hipertenzija nije otkrivena ili liječena jer se smatralo da su simptomi uzrokovani alkoholom.

Raspon fizičkih simptoma visokog krvnog tlaka dovoljno je širok da predstavlja stvarne probleme. Pojava bilo kojeg od gore navedenih simptoma dovoljan je razlog da se što prije obratite zdravstvenom djelatniku.

Objavljeno dana