Psihološke prednosti vježbanja

Prema definiciji s web stranice Global Healing Centers, “aerobna tjelovježba je vrsta pokreta poput trčanja ili vožnje bicikla koja ubrzava otkucaje srca i povećava unos kisika.”

Lijepi primjeri aerobne vježbe su; trčanje, dinamična joga, biciklizam, brzo hodanje, kružni trening, skijanje i rolanje.

U redu, svima nam je rečeno da moramo sudjelovati u aerobnim vježbama kako bismo postigli mnoge prednosti, kao što su gubitak težine, bolji tonus kože i mišića. Ali to nije sve! Aerobna vježba ima i psihološke prednosti!

Koje su dakle psihološke prednosti aerobne tjelovježbe?

Ukratko, prednosti su; poboljšava raspoloženje, smanjuje anksioznost, smanjuje depresiju i djeluje kao pufer stresa.

Ali idemo malo detaljnije…

Psihološka plaćanja

Pojačivač raspoloženja

Kada vježbamo aerobno, naša tijela proizvode malo kemikalije zvane endorfini, koji su, znanstveno govoreći, polipeptidi, koji se mogu vezati na neuronske receptore u mozgu kako bi ublažili bol. Endorfini se ne proizvode samo vježbanjem; također ih pokreće duboko disanje, meditacija, jedenje začinjene hrane i duboki smijeh. Samo nemoj raditi svih pet odjednom…

Vjeruje se da endorfini proizvode četiri ključna učinka na tijelo; ublažavaju bol, smanjuju stres, jačaju imunološki sustav i odgađaju proces starenja.

Možda bi se isplatilo nabaviti opremu za fitnes, to bi vam moglo olakšati posao. Više volim vježbati vani, ali imam sobni sobni bicikl, pa ako pada kiša, nemam izgovora da ne vježbam.

Smanjuje anksioznost i depresiju

Depresija i anksioznost mogu dovesti do osjećaja izolacije. Baveći se aerobnim sportom, možete se učlaniti u trkaći klub, plivački klub, teretanu ili bilo koji drugi sportski klub. To je sjajan način da steknete psihološke prednosti aerobne aktivnosti jer vam odvlači pažnju i može vas dovesti u poziciju u kojoj MORATE razgovarati s ljudima.

Aerobna vježba nudi ometanje. Svaki dan oko sat vremena možete se dovesti u poziciju u kojoj ste prezauzeti brigom o izgledima da ćete morati trčati još dvije milje prije nego što možete stati.

Spaljivanje viška masnoće i toniranje mogu svima povećati samopouzdanje. Odjeća bolje stoji, a od prijatelja primate komplimente. Što je često dovoljno da se počne dizati teški oblak blage depresije.

Smanjenje stresa

Osjećate li se kao da vam se cijeli svijet ruši? Mislim da svi to rade u jednoj ili drugoj fazi. Ako ostanete pozitivni, proći će. Aerobna vježba je izvrstan način da ostanete pozitivni. Kada ste pod stresom, važno je da se dovoljno naspavate. Vježbači zapravo brže zaspu, osvježe se i imaju oštrije pamćenje. Vježbanje povećava protok krvi u mozgu, unoseći dodatni šećer i kisik, što može pomoći pri koncentraciji. I još jednom, mali endorfini mogu vas učiniti sretnijima, čineći da se osjećate kao da će možda ipak sve biti u redu.

Dakle, u zaključku, vježbajte! Previše je pogodnosti koje ćete propustiti ako to ne učinite.

Objavljeno dana