Srčani udar, uzroci i preventiva

10 načina da izbjegnete srčani udar

Srčani udar je poznat kao infarkt miokarda. To se događa kada je srčani mišić oštećen ili ne prima dovoljno kisika. Mnogi problemi povezani sa srcem javljaju se zbog začepljenja arterija koje prenose pročišćenu krv iz srca u različite dijelove tijela. Drugi uzrok je stvaranje krvnih ugrušaka.

Vrlo često je prilično teško razlikovati srčani udar i žgaravicu. Uobičajeni znakovi srčanog udara su stezanje, bol ili nelagoda u prsima. Znojenje, mučnina i povraćanje praćeni intenzivnim pritiskom u prsima. Blistava i intenzivna bol u prsima koja se proteže od prsa do lijeve ruke. Kratkoća daha dulje od nekoliko minuta. Ako imate bilo što od gore navedenog, morate posjetiti liječnika ili otići u hitnu pomoć.

Ako i pomislite da imate srčani udar, trebate pozvati hitnu na kardiologiju i staviti sorbitat ili žvakati aspirin pod jezik. Ako ste alergični na aspirin, nemojte ga uzimati. Stacionarna skrb uključivat će brzu trombolizu, kateterizaciju srca i angioplastiku. Oni će također dati intravenozne ugruške za uklanjanje ugrušaka.

Čimbenici rizika za srčani udar uključuju: pušenje, dijabetes, visok kolesterol, hipertenziju, obiteljsku anamnezu srčanih bolesti, aterosklerozu, nedostatak tjelovježbe, pretilost i brzu hranu.

Smanjite rizik od srčanog udara:

  • prestanak pušenja.
  • zdrava dijeta. izbjegavajte masnu hranu, višak soli i crveno meso.
  • 3Kontrola visokog krvnog tlaka i dijabetesa.
  • osigurajte redovitu tjelovježbu najmanje 30 minuta dnevno. hodanje je najkorisnije.
  • prevencija pretilosti. učinite sve što možete da održite težinu.
  • odabiru zdravog načina života.
  • prakticiranje meditacije.
  • redovito radite vježbe opuštanja i disanja.
  • periodični pregledi srca.

Uključite hranu bogatu antioksidansima u svoju prehranu.

Bolest ubojica, prema American Heart Association, pogađa oko 58,8 milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama od srčanih bolesti. I svake godine oko 950.000 Amerikanaca umre od srčanih bolesti. Srčane bolesti i smrt od njih mogu se spriječiti održavanjem dobrog zdravlja. Pronađite ravnotežu u životu između posla i drugih aktivnosti, ostavite kauč na otvorenom, ne gledajte sport na TV-u, nego se bavite sportom i možete se nadati da ćete živjeti dug i ispunjen život.

Budite dobro informirani i brižni građani, pročitajte sve o bolestima srca i preventivnoj skrbi.

Konvencionalna prevencija bolja od liječenja mogla bi cijelu naciju dovesti do dobrog zdravlja i dobrobiti.

Pristup zdravlju srca

Evo vijesti koje mnogi Amerikanci mogu uzeti k srcu. Uz prehranu i tjelovježbu, dostupan je novi proizvod za zdravlje srca s aspirinom kako bi se smanjili čimbenici rizika za srčane bolesti.

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju veliku zdravstvenu prijetnju i muškarcima i ženama. To uključuje disfunkcionalna stanja srca, arterija i vena koje opskrbljuju kisikom područja tijela koja održavaju život, kao što su mozak, samo srce i drugi vitalni organi.

Ova stanja mogu biti uzrokovana nakupljanjem masnih naslaga u arterijama, visokim kolesterolom, visokim krvnim tlakom i lošom cirkulacijom. Bolesnici s kardiovaskularnim bolestima imaju povećan rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti.

Zdrava prehrana i redovita tjelovježba važni su koraci u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, razvijen je novi i potpuni proizvod za zdravlje srca koji kombinira poznate prednosti niske doze aspirina prema preporuci liječnika s vitaminima za zdravlje srca i drugim suplementima. Klinički je dokazano da ovi sastojci smanjuju šanse za srčani i moždani udar, mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola te pomoći u upravljanju drugim kardio rizičnim čimbenicima.

Pregled bolesti srca

Bolesti srca jedan su od vodećih uzroka smrti u većini razvijenih zemalja svijeta, a broj oboljelih stalno raste kao rezultat kako modernog načina života, tako i povećane ukupne dugovječnosti. Iako razvoj ovog stanja može imati razoran utjecaj na život pacijenta, moderna medicina razvila je nekoliko učinkovitih tretmana za srčane bolesti, u rasponu od lijekova i poboljšanja načina života pa sve do operacije.

Naravno, prevencija je uvijek bolja nego liječiti, pa ćemo prije nego što pogledamo neke od simptoma bolesti srca pogledati neke od načina na koje možete pomoći svom tijelu da odbije rizike.

Zdrav način života može uvelike smanjiti šanse za razvoj srčanih problema, ali nažalost postoji element nasljednog rizika, pa čak i oni s izvrsnim ukupnim zdravstvenim stanjem mogu otkriti da su genetski programirani za bolesti srca u kasnijoj životnoj dobi. Srećom, najveći utjecaj genetike na bolesti srca je taj što nas čini podložnijim određenim uzrocima, a pažljiva prilagodba našeg načina života može uvelike poboljšati naše šanse da ih izbjegnemo.

Dva najsmrtonosnija uzroka srčanih problema su pušenje i pretilost. I jedno i drugo može podići krvni tlak do opasnih razina, stvarajući dodatno opterećenje za srce. Pušenje uzrokuje nakupljanje masnih naslaga unutar arterija, što također uzrokuje probleme s cirkulacijom. Prekomjerna tjelesna težina također znači ne pridržavanje zdrave prehrane, pa tijelu možda nedostaju esencijalni minerali i hranjivi sastojci potrebni srcu za nastavak zdravog funkcioniranja.

Prestanak pušenja i drugih nezdravih praksi poput prekomjernog pijenja, uz poboljšanje prehrane i vježbanje za mršavljenje može uvelike pomoći u sprječavanju problema.

Simptomi srčanog problema u razvoju mogu biti i suptilni i dramatični. Nažalost, mnogi simptomi mogu značiti i druga manje opasna stanja, pa se dijagnoza bolesti srca često postavlja kasnije nego što je mogla biti. Ako osjetite više od jednog od dolje navedenih simptoma, preporuča se da posjetite liječnika.

Kratkoća daha pri vježbanju donekle je normalna za gotovo sve, no ako primijetite da lakše gubite dah, to je jasan znak da vaše opće stanje nije sve što bi moglo biti i da vam se srce možda bori pod pritiskom.

Lupanje srca ili jaki ili neujednačeni otkucaji srca mogu biti znak tjeskobe ili se mogu pojaviti nakon ekstremne vježbe, ali ako se nijedna od ovih situacija ne primjenjuje onda bi za to mogli biti krivi problemi sa srcem.

Osjećaj trnaca u ekstremitetima kao što su prsti na rukama, nogama ili usnama često je znak da vaš krvožilni sustav ne isporučuje dovoljno kisika, opet znak mogućih srčanih problema. Ako vaši ekstremiteti i dalje postaju plavkasti, to svakako nije dobar znak i trebate odmah potražiti liječničku pomoć.

Posljednji i najočitiji znak srčanih problema je osjećaj stezanja ili boli u prsima, stanje poznato kao angina. Ako redovito osjećate bol u prsima, čak i ako nije osobito jaka, savjetuje se liječnički pregled kako biste bili sigurni da ćete što prije otkriti probleme. Angina se u mnogim slučajevima može vrlo dobro kontrolirati lijekovima i ne mora se nužno razviti u potpunu srčanu bolest.

Ukratko, zdrav način života, uz obraćanje pažnje na simptome, uvelike će smanjiti rizik da vam život uništi bolest srca.

Imate li srčani udar?

Srčani udari dolaze u svim veličinama, od malih do velikih, a simptomi srčanog udara na čekanju u mnogim slučajevima mogu biti varljivi. Neki simptomi srčanog udara na čekanju možda su se pojavljivali neko vrijeme i bili su zanemareni kao nešto drugo.

Neriješeni simptomi srčanog udara prerušeni su u probavne smetnje, preopterećenje i umor cijelo vrijeme te drijemanje nekoliko puta dnevno.

Tijekom pravog srčanog udara možete osjetiti temperaturu, mučninu, otežano disanje, otežano disanje, znojenje, trnce u rukama, bol u prsima, težinu u predjelu prsa kao da vas netko gura u prsa i razne druge indikacije.

Vaš život može ovisiti o tome da donesete pravu odluku u roku od nekoliko minuta, to je ono što osjećate srčani udar … jer brz odgovor na poziv u pomoć može biti odlučujući faktor koji vam spašava život. Bolje je pogriješiti nego biti u pravu i ne dobiti pomoć na putu što je prije moguće!

Jedan od glavnih uzroka srčanog udara je ograničenje dotoka krvi u srčani mišić, što uzrokuje niz simptoma. Ali stvar je u tome koliko je težak vaš srčani udar. To će na mnogo načina odrediti koje ćete simptome imati. Što je blokada teža, to su u većini slučajeva teži simptomi srčanog udara. Do začepljenja može doći zbog krvnog ugruška ili nakupljanja materijala unutar stijenki arterija koje pucaju.

Mnoge bolnice nisu u potpunosti opremljene za suočavanje sa žrtvama srčanog udara, te će pacijenta prenijeti zračnim putem u bolnicu ili medicinski centar sa specijalistom za srčani udar koji može utvrditi koliko je bio težak i tko ima vještinu popraviti štetu. od srčanog udara.

Što se brže obnavlja protok krvi u srčanom mišiću, veće su šanse za potpuni oporavak od srčanog udara.

Objavljeno dana