Što je nizak krvni tlak?

Osim tehničkog tumačenja, nizak krvni tlak je vrsta bolesti koja iscrpljuje energiju iz svih dijelova vašeg tijela i uma. Raspoloženje vam je opalo i tijelo vam počinje drhtati. Imate osjećaj da tonete – i odmah vam je potrebna misija spašavanja !!

Krvni tlak je tlak krvi unutar arterija tijela. Krvni tlak je pokretačka sila koja uzrokuje protok krvi kroz tijelo iz arterija (gdje je tlak visok), kroz organe i u vene (gdje je tlak nizak). Krvni tlak nastaje pumpanjem krvi iz srca u arterije, kao i otporom protoku krvi kroz arterije. Sistolički krvni tlak (najveći broj) predstavlja tlak u arterijama dok se srčani mišić skuplja i pumpa krv u arterije. A dijastolički krvni tlak (donji broj) predstavlja tlak u arterijama dok se srčani mišić opušta nakon što se kontrahira.

Sistolički krvni tlak za većinu zdravih odraslih osoba pada između 90 i 120 milimetara žive (mm Hg). Normalni dijastolički krvni tlak pada između 60 i 80 mm Hg. (Obično se krvni tlak pojedinca bilježi kao sistolički/dijastolički krvni tlak, npr. 120/80). Trenutne smjernice definiraju normalni krvni tlak kao niži od 120/80. Krvni tlakovi između 120/80 i 140/90, koji se prije smatrali “pre-hipertenzijom”, sada se smatraju previsokim. Visoki krvni tlak povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, bolesti bubrega, otvrdnutih arterija (ateroskleroza ili arterioskleroza), oštećenja oka i moždanog udara.

Kada je protok krvi prenizak da isporuči dovoljno kisika i hranjivih tvari vitalnim organima kao što su mozak, srce i bubrezi, to se naziva niskim krvnim tlakom. Kada se to dogodi, organi ne mogu normalno funkcionirati i mogu se trajno oštetiti. Treba napomenuti da se za razliku od visokog krvnog tlaka koji se definira samo na temelju krvnog tlaka, nizak krvni tlak prvenstveno definira znakovima i simptomima slabog krvotoka. Zapravo, neki ljudi mogu imati krvni tlak 90/50 i bez znakova ili simptoma niskog krvnog tlaka, a time ni niskog krvnog tlaka, dok drugi koji normalno imaju krvni tlak 130/80 mogu razviti simptome i znakove niskog krvnog tlaka ako im krvni tlak pada. na 100/60.

Postoje određeni tradicionalni lijekovi koji mogu pomoći u liječenju niskog krvnog tlaka. Mlijeko od maslaca dobro je i za visok i nizak krvni tlak. Redovita uporaba asafetide u raznim prehrambenim proizvodima također pomaže u liječenju niskog krvnog tlaka.

Objavljeno dana