Što trebate znati o uzrocima niskog krvnog tlaka

Kada netko govori o problemima s krvnim tlakom, u većini slučajeva misli na probleme s visokim krvnim tlakom. Ali nizak krvni tlak također je prilično često stanje i treba ga riješiti.

Koji su uzroci niskog krvnog tlaka? Ispostavilo se da ih je puno.

Identificiranje uzroka hipotenzije važno je jer ih je potrebno riješiti prije liječenja kliničkih stanja niskog krvnog tlaka.

Antihipertenzivi su jedan od mogućih uzroka. Ako netko s visokim krvnim tlakom nastavi uzimati takve lijekove bez odgovarajućeg nadzora, to može dovesti do nakupljanja lijeka u tijelu što može uzrokovati pad krvnog tlaka ispod prihvatljivih razina.

Stoga se bolesnici na beta-blokatorima moraju pomno nadzirati kako bi se izbjegle nuspojave kao što je hipotenzija.

Diuretici mogu uzrokovati ovaj problem ako se lijekovi koriste previše. Zapravo, mogu sniziti krvni tlak na opasne razine ako se ne uzimaju pravilno.

Problemi sa srcem mogu, naravno, uzrokovati nizak krvni tlak. Problemi kao što je trikuspidna regurgitacija, koja je problem vezan za zaliske, mogu dovesti do stanja.

Traume kao što su teške opekline mogu drastično sniziti krvni tlak. Opekline utječu na propusnost krvnih žila što uzrokuje problem. Toplotni udar je još jedan mogući uzrok niskog krvnog tlaka jer remeti mehanizam tekućine u tijelu.

Upala organa kao što je gušterača može dovesti do hipotenzije. Mogu se javiti i respiratorni problemi poput pneumotoraksa kao i dizenterije i drugih teških gastrointestinalnih problema.

Pacijenti koji uzimaju nitratne lijekove mogu imati sklonost oboljevanju od ovog stanja. To je osobito istinito ako konzumiraju alkohol. Iz tog razloga liječnici obično ne savjetuju konzumaciju alkohola kada pacijent uzima lijekove s nitratima.

U stvarnosti, ono što predstavlja nizak krvni tlak često ovisi o pacijentu. Tanka je linija između zdravog niskog krvnog tlaka i kliničke hipotenzije.

Kao što vidite, postoji mnogo mogućih uzroka niskog krvnog tlaka. Procjena vašeg liječnika ključna je u odlučivanju imate li hipotenziju i koje liječenje je potrebno.

Kad kardiolog kaže da imate srčanu bolest

Dakle, angiogram je bio u mojoj neposrednoj budućnosti. Rečeno mi je da je ovo siguran i relativno bezbolan postupak i da ne brinem. Međutim, bilo je mnogo stvari oko kojih je trebalo brinuti. Ne žele bez razloga gurnuti kameru kroz moje tijelo i u srce. Međutim, angiografija je ambulantni zahvat u kojem kardiolog otvara arteriju u vašoj nozi i radi s kamerom u arterijama srčanog mišića. Zvuči puno gore nego što jest, ali prednost je u tome što točno znate u kakvom ste stanju srca i arterija u tom trenutku. Dakle, spreman sam!

Barem će ovo konačno odgovoriti koliko sam zaista imao ozbiljan problem, ako ga uopće ima. No, kardiolog je morao biti zabrinut jer je angiografiju zakazao 4 dana kasnije.

Na dan ove avanture javio sam se u kardiološki centar u lokalnoj bolnici i pripremio se za angiografiju. Intravenski je umetnut i bio sam spreman za polazak. Jednom u angiografskoj sali dali su mi sedative koji, iako su me držali pri svijesti, nije bilo bolova, niti sam čuo da netko radi dok su me poslali da provjerim problem. Međutim, kada su sestre i tehničari dovoljno glasno razgovarali sa mnom, uspjela sam odgovoriti.

Dobra stvar kod angiograma je da ako se pronađu blokade, kardiolog obično može postaviti metalne stentove ili uređaje nalik cijevima u arterije kako bi po potrebi održao protok krvi. Ovo je daleko od otvorenog srca, vrste operacije prsnog koša koja bi bila potrebna prije samo nekoliko godina. Nakon otprilike sat vremena liječnik je očito smanjio dozu sedativa jer mi je dao status o mom stanju.

Osuda!

Loša vijest bila je da sam imao naslage kalcija na unutarnjim stijenkama arterija. To su vidjeli u drugim testovima. Međutim, dobra vijest je bila da su moje arterije ili cijevi bile apsolutno glatke iznutra i smatrale su se vrlo velikim. Velike cijevi s tankim glatkim slojem kalcija bile su samo potencijalni problem.

Budući da sam velika osoba iz obitelji velikih ljudi kroz mnoge generacije, činjenica da su moje arterije smatrane “velikim” nije me iznenadila. Ne mogu to dokazati, ali moram misliti da su me vitamini i minerali koje uzimam više od desetljeća zaštitili od razvoja srčanih bolesti opasnih po život u ovom trenutku mog života. Međutim, kardiolog je ostao zabrinut za dugotrajno preživljavanje s obzirom na visoke ocjene kalcija iz krvnih pretraga.

Kamo idemo odavde!

Dakle, za mene su to promjene načina života. Prešao sam od relativno sjedilačke osobe do osobe koja vozi sobni bicikl gotovo 7 milja dnevno. Nastavljam, iako sada po naredbi liječnika, svakodnevno uzimati aspirin za odrasle i promijenila sam prehrambene navike. To je proces pa ima dobrih dana i gorih, ali sad sam osjetljiv na to koliko i što jedem. Iako je moj loš kolesterol na 90 (sve ispod 110 smatra se dobrim), kardiolog mi je prepisao statine za dodatno smanjenje lošeg kolesterola. Još jednom, ne mogu dokazati, ali vjerujem da će se statini uskoro smatrati ključnim dijelom dugog zdravog života.

Dakle, to je moja priča. Svakodnevno vježbajte aspirin kako biste razrijedili krv. Statini za čak snižavanje lošeg kolesterola i dnevnih vitamina samo zato što sam do sada tako dobro radio s njima. Uz malo sreće, dugo ću živjeti bez suočavanja s iscrpljujućim posljedicama ozbiljnih srčanih bolesti.

Žene moraju znati više o liječenju srčanih bolesti

Iako 73 posto žena zna kako spriječiti bolesti srca, mnoge nisu svjesne kako ih liječiti nakon postavljanja dijagnoze.

U istraživanju iz 1979. nad ženama starijim od 35 godina, samo je 55 posto reklo da razumiju kako liječiti srčane bolesti. Ispitanici su često pogrešno nazivali tehnike prevencije poput tjelovježbe i zdrave prehrane kao mogućnosti liječenja, a manje od 10 posto navodilo je stvarne tretmane poput angioplastike i postavljanja stenta.

Hispanjolci i Afroamerikanci, koji se smatraju visokorizičnim skupinama za srčane bolesti, dvostruko su vjerojatnije rekli da uopće ne poznaju lijek za bijelce.

Istraživanje je provela kampanja “Zdravo od srca” koju su sponzorirali Nacionalni centar za žensko zdravlje i Cordis Corp. Kampanja potiče žene da saznaju više o mogućnostima liječenja koronarne bolesti srca, najčešće vrste srčanih bolesti, tako da mogu donijeti bolje odluke ako im se postavi dijagnoza.

“Dobra vijest je da su žene svjesne da su u opasnosti od srčanih bolesti. Loša vijest je da su previše sigurne u svoju sposobnost da ih preveniraju i liječe”, rekla je dr. Cindy Grines, interventna kardiologinja iz bolnice William Beaumont u Royal Oaks. Mich. “Žene moraju shvatiti da je obrazovanje ključ za prevladavanje prijetnje koronarne arterijske bolesti. Sada su dostupne razne mogućnosti liječenja.”

Najčešći zahvat za liječenje koronarne bolesti srca je balon angioplastika koronarnim stentom. Angioplastika širi sužene arterije prolaskom katetera s balonskim vrhom kroz arteriju ruke ili prepone do začepljene arterije u srcu. Balon se napuhava kako bi plak pritisnuo na stijenke arterija, što zauzvrat širi krvnu žilu kako bi krv mogla lakše teći.

Znanstveni napredak doveo je do razvoja stenta koji eluira lijek, sićušne mrežaste skele koja podupire arteriju koja se otvara i oslobađa male količine određenog lijeka, kao što je sirolimus, unutar arterije tijekom određenog vremenskog razdoblja. To pomaže u sprječavanju ponovnog formiranja plaka i sprječava ponovnu pojavu začepljenja unutar krvne žile.

Operacija koronarne premosnice još je jedna mogućnost liječenja. Iako je invazivniji, siguran je i učinkovit tretman za pacijente koji se možda ne kvalificiraju za angioplastiku i umetanje stenta.

Objavljeno dana