Trans masti su još jedan uzrok visokog krvnog tlaka

Kada je potražnja za maslacem premašila sposobnost farmera da opskrbe ovu poželjnu masnoću… potraga za zamjenom postavila nas je na put transmasti, srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka. Tek prije 20 godina konačno smo otkrili opasnosti transmasti.

Kako su trans masti ušle u našu ponudu hrane?

U 1860-ima maslac je bio vrlo tražen i jednostavno nije bio dovoljan da zadovolji sve. Car Louis Napoleon III ponudio je zamjensku nagradu … i tako je prvi margarin izumio francuski kemičar. Izrađuje se od rafinirane goveđe masti.

Tek 40 godina kasnije razvijen je proces hidrogenacije … i otvorena su vrata smrtonosnim transmastima. Racioniranje maslaca tijekom dva svjetska rata i niža cijena margarina… sve je više ljudi prelazilo na ovu zamjenu za maslac – od jeftinih biljnih masti.

Kada se biljna ulja hidrogeniraju … njihove molekule su kemijski preuređene. Time se stvara mast – trans mast – koja na sobnoj temperaturi postaje polukruta. U osnovi, trans masti oponašaju zasićene masti koje vole naši okusni pupoljci. Prirodno nas privlače okus i dosljednost.

Polukrute trans masti su odlične za pečenje… i nisu skupe kao maslac ili mast. Ovo je veliki plus za prerađivače hrane… i razlog zašto se trans masti nalaze u većini pečenih proizvoda – kao iu prženoj hrani. Iako je ova jeftina alternativa maslacu blagodat za proizvođače hrane … opasna je katastrofa za potrošače. Samo u Sjedinjenim Državama svake godine prerano umre oko 100.000 ljudi… od upotrebe trans masti.

Dakle, što je tako loše u vezi s trans mastima?

Trans masti imaju najgori učinak na razinu kolesterola od svih masti. Oni podižu razinu “lošeg” LDL kolesterola… dok snižavaju razinu HDL kolesterola u srcu. Ukupni učinak transmasti na razinu kolesterola je … dvostruko lošiji od učinka zasićenih masti.

Nedavno su na udaru i trans masti jer oštećuju sluznicu vaših arterija. Upravo oštećenja dovode do stvrdnjavanja arterija i visokog krvnog tlaka. Obloge vaših arterija igraju vrlo važnu ulogu u kontroli krvnog tlaka. Kada su te vitalne sluznice oštećene, njihova funkcija je narušena – što rezultira visokim krvnim tlakom.

Kako možete izbjeći trans masti?

Iako su trans masti prvi put korištene u margarinu … većina margarina je eliminirala ovu smrtonosnu masnoću. Ali još uvijek se nalaze u mnogim pečenim i prženim jelima. Zapravo, zbog njihove niske cijene i praktičnosti – trans masti čuvaju hranu od kvarenja – hidrogenirana ulja se još više koriste.

Klonite se krafni, pomfrita, peciva, brze hrane… čak i naizgled zdrava pločica granole često sadrži ovu opasnu masnoću. Pažljivo provjerite etikete… izbjegavajte hranu koja sadrži hidrogenirana ili djelomično hidrogenirana biljna ulja.

Srećom, lakše je pronaći ove opasne trans masti – i izbjegavati ih.

Čak i mala količina trans masti u vašoj prehrani štetna je za zdravlje vašeg srca. Prijeđite na zdravije masti već danas. Nisu sve masti loše za vas. Zapravo, neke masti će čak pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Maslinovo ulje, orašasti plodovi i masna riba dat će vašem tijelu dobru dozu zdravih masti.

Objavljeno dana