Visok krvni tlak u djece

Hipertenzija nije samo stanje za odrasle, već može utjecati na djecu, djecu, pa čak i dojenčad. Kada vidite visok krvni tlak kod djece, temeljni uzrok je ili srce ili bubrezi. No, pokazalo se da djeca imaju visok krvni tlak iako nemaju problema sa srcem i bubrezima, ali postoji obiteljska povijest visokog krvnog tlaka i nezdravog načina života – loša prehrana, prekomjerna tjelesna težina, stres i manjak tjelesne aktivnosti.

Iako se procjenjuje da 4,5% djece ima visok krvni tlak. Visoki krvni tlak vrlo je čest među odraslim osobama, ali ovih dana raste i kod djece, što je trend koji istraživači povezuju s porastom pretilosti u djetinjstvu.

Jedini način da saznate ima li vaše dijete hipertenziju je da ga redovito kontrolirate. Liječnici obično počinju mjeriti krvni tlak tijekom rutinskih pregleda kada dijete ima oko 3 godine. Ako se ne liječi, visoki krvni tlak može na kraju dovesti do oštećenja srca, mozga, bubrega i očiju. Ali ako se rano otkrije, nadzire i liječi, dijete s visokim krvnim tlakom može imati aktivan, normalan život.

Dugotrajne komplikacije visokog krvnog tlaka

Kada dijete ima visok krvni tlak, srce i arterije imaju puno veće opterećenje. Srce mora raditi protiv velike sile, srce mora jače pumpati, a arterije su pod većim opterećenjem jer nose krv. Ako visoki krvni tlak traje dugo, srce i arterije možda više neće raditi kako bi trebali. Visoki krvni tlak dovodi dijete u veći rizik za moždani udar, TIA, CVA, srčani udar, zatajenje bubrega, gubitak vida i aterosklerozu (otvrdnuće arterija).

Iako dijete možda ne pokazuje simptome visokog krvnog tlaka, on i dalje utječe na tijelo i dovodi dijete u opasnost od ovih dugotrajnih zdravstvenih problema. U rijetkim slučajevima, teška hipertenzija može uzrokovati glavobolje, vrtoglavicu, krvarenje iz nosa, lupanje srca, promjene vida i mučninu. Ako vaše dijete ima visok krvni tlak i osjeti bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite svom liječniku.

Kada s djecom idete liječniku, nije neuobičajeno da prvo očitanje krvnog tlaka bude visoko jer je dijete nervozno, pa će liječnik vjerojatno uzeti tri ili četiri mjerenja – i pomoću prosjeka utvrditi ima li vaše dijete visoki krvni tlak. krvni tlak ili postoji rizik od razvoja hipertenzije.

Uzroci visokog krvnog tlaka

Uzroci visokog krvnog tlaka su različiti, ovisno o dobi djeteta. Što je dijete mlađe, veća je vjerojatnost da je visoki krvni tlak posljedica nekog drugog stanja. Visok krvni tlak u dojenčadi najčešće se javlja kod nedonoščadi. Neka novorođenčad imaju visoki krvni tlak zbog problema sa srcem, odnosno krvožilnim sustavom, bubrezima i plućima. Često su ti problemi posljedica bronhopulmonalne displazije, nedonoščadi pluća ili problema s krvnim žilama kao što je koarktacija aorte, sužavanje glavne krvne žile koja prenosi krv iz srca u dijelove tijela. Među djecom i adolescentima školske dobi, hipertenzija je obično povezana s pretilošću. Prekomjerna tjelesna težina danas je vrlo česta među djecom školske dobi. U nekim slučajevima, to je zbog problema s bubrezima, iako drugi uvjeti – kao što su vaskularne abnormalnosti i hormonski poremećaji – također mogu biti odgovorni. Neki lijekovi (kao što su steroidi ili oralni kontraceptivi) mogu dovesti do visokog krvnog tlaka, kao i prekomjerne konzumacije alkohola i ilegalnih droga.

Dijagnoza hipertenzije u djece

Kako visoki krvni tlak obično ne uzrokuje nikakve simptome, dijagnosticiranje stanja kod djece može biti teško. Jedini pouzdan način da saznate ima li vaše dijete visok krvni tlak je da ga redovito mjerite na rutinskim kontrolama. Stoga je važno ne propustiti ove sastanke, pogotovo ako je vaše dijete pretilo ili ako u obitelji postoji hipertenzija. Tu je i novi test pod nazivom ambulantno praćenje krvnog tlaka u kojem dijete cijeli dan nosi manžetu za krvni tlak. Neki ga smatraju točnijim od mjerenja krvnog tlaka u liječničkoj ordinaciji jer je manja vjerojatnost da će dijete biti pod utjecajem bilo kakvog stresa od posjeta liječniku, a krvni tlak se prati dulje vrijeme.

Liječenje visokog krvnog tlaka

Ako osnovna bolest uzrokuje hipertenziju, liječenje te bolesti može biti dovoljno da se krvni tlak vrati na normalne razine. Na primjer, liječenje koarktacije aorte može značajno poboljšati krvni tlak. Ako ne postoji temeljna bolest, liječnik vašeg djeteta će pokušati kontrolirati vaš krvni tlak prirodnim mjerama i može vam preporučiti mršavljenje, povećan unos voća i povrća, smanjen unos soli, pojačano vježbanje, pa čak i tehnike opuštanja. Djeca s hipertenzijom također bi trebala prestati ili nikako ne početi pušiti, što može pogoršati dugotrajne probleme sa srcem jer je pušenje jedan od glavnih čimbenika rizika za srčani udar. Većina liječnika radije ne propisuje lijekove djeci s blagom hipertenzijom. Međutim, u slučajevima kada promjene načina života ne poboljšaju stanje, tada liječnik može propisati lijekove.

Potiče se tjelovježba i sudjelovanje u organiziranom sportu za svu djecu čija hipertenzija nije izražena ili je dobro kontrolirana. Zapravo, održavanje kondicije također je ključno za kontrolu težine i krvnog tlaka. Ako vaše dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu, kontinuirani program mršavljenja koji prati djetetov liječnik i najmanje 30 minuta aerobne vježbe svaki dan mogu igrati vrlo važnu ulogu u kontroli krvnog tlaka. Međutim, djeca s teškom hipertenzijom ne bi smjela sudjelovati u dizanju utega i snage, bodybuildingu ili treningu snage dok im krvni tlak ne bude pod kontrolom i odobren od strane liječnika.

Zapamtite, što prije dobijete visok krvni tlak, prije ćete se suočiti s njegovim komplikacijama. Stoga pokušajte kontrolirati svoj krvni tlak u granicama normale kako biste ostali zdravi i uživali u normalnom životu.

Objavljeno dana