Zatajenje srca: Često postavljana pitanja

 

Prema American Heart Association, gotovo pet milijuna Amerikanaca živi sa zatajenjem srca, a svake se godine dijagnosticira 550.000 novih slučajeva. Zatajenje srca je ozbiljno stanje koje se često pogrešno shvaća. Svrha pitanja u nastavku je pomoći u razjašnjavanju nekih zabluda o ovom stanju i njegovim komplikacijama.

  1. Što je zatajenje srca?
  2. Zatajenje srca ne znači da je vaše srce stalo ili da će stati. To je ozbiljno stanje u kojem srce ne pumpa krv kroz vaše tijelo kako bi trebalo.

Vaše srce još uvijek kuca, ali pumpa manje krvi bogate hranjivim tvarima i kisikom u ostatak vašeg tijela. Kao rezultat toga, možete se osjećati umorno ili slabo zbog zatajenja srca. Zatajenje srca također može uzrokovati oticanje i nakupljanje tekućine u vašim nogama, stopalima, pa čak i plućima. Nakupljanje tekućine u vašim plućima često se naziva “kongestija”, zbog čega se zatajenje srca ponekad naziva “kongestivno zatajenje srca (CHF).” Ponekad pacijentima može biti potrebna hospitalizacija za liječenje pogoršanja ili akutnih epizoda simptoma zatajenja srca.

  1. Koji su simptomi zatajenja srca?
  2. Neki simptomi zatajenja srca uključuju otežano disanje, česti kašalj, povećan broj otkucaja srca, lupanje srca (vaše srce može se osjećati kao da juri), umor, slabost, natečene gležnjeve i noge, gubitak apetita i debljanje. Bolesnici koji imaju akutne epizode simptoma zatajenja srca mogu također imati ekstremnu otežano disanje zbog čega im ponestaje zraka. Budući da im se u plućima može nakupiti tekućina, mogu se osjećati kao da se utapaju.
  3. Kako se liječe akutne epizode zatajenja srca?
  4. Postoje neki uobičajeni intravenski (IV) lijekovi koji se obično daju pacijentima u bolnicama za liječenje akutnih epizoda zatajenja srca. To uključuje diuretike, inotropne lijekove i intravenske vazodilatatore.

Za više informacija razgovarajte sa svojim liječnikom.

Objavljeno dana